dobar krovek kuću čuva
Početna stranicaUslugeReferenceO namaKontaktPartneri

Sanacija krova

Krov Vaše kuće je dotrajao i curi? Svako odgađanje popravka uzrokuje dodatnu štetu! Nemojte čekati da šteta postane prevelika, sanirajte Vaš krov danas.

Želite li saznati više o sanaciji krova, pročitajte članak Sanacija i rekonstrukcija krova koji smo Vam pripremili.


Savjet

Tražite izvođača krovopokrivačkih radova? Ponuda i cijene su vrlo različite, a investicija velika. Važno je ne pogriješiti, no kako znati koje je ponuda najbolja za Vas?

Nadamo se da će Vam naši savjeti za izbor krovopokrivača pomoći da doneste pravu odluku.

Ventilirani krov

Ventilirani krov

Ventilirani krov je "alfa i omega" svakog dobrog krova, to je uvjet dugotrajnosti svih elemenata krovne konstrukcije, a ujedno i uvjet ugodnosti boravka i kvalitete života ljudi koji borave u tom cijelom objektu.

Ventilirani krov

Ventilirani krov je krov u kojemu je omogućeno prirodno strujanje zraka ispod pokrova krova (crijepa i sl.), tj. između tzv. sekundarnog krova i samog pokrovnog materijala.

Da bi to strujanje ostvarili moramo odmaknuti (odignuti) pokrovni materijal (crijep i sl.) zajedno sa letvama na kojima on leži od sekundarnog krova, a istovremeno moramo omogućiti ulaz zraka na okapnici (na donjem rubu krovne plohe - kod žlijeba), te izlaz zraka pri vrhu krovnih ploha, tj. na sljemenu krova.

Pojam "sekundarni krov " označava vodonepropusni sloj ispod pokrovnog materijala. To mogu biti razne bitumenske ljepenke s (daščanom) podlogom koja ih nosi ili samonosive folije sa ili bez (daščane) podloge. Sekundarni krov sprječava da eventualni prodor oborinskih voda kroz pokrovni materijal prođe u dublje slojeve krova, pa se ta voda spušta po hidroizolaciji do svoje najniže točke na krovu - na okapnici gdje iscurijeva (okapava).

Visina ventiliranog sloja krova - prostora u kojem zrak struji ovisi o nagibu krovne plohe i dužini roga, što je nagib krovne plohe manji (blaži), a rogovi dulji, visina ventiliranog sloja raste, tako da ta veličina varira od 3 cm do 30 cm i više. Minimalna preporučena visina ventiliranog sloja krova u našim krajevima iznosi 5 cm.

Kako funkcionira ventilirani krov?

U ljetnom razdoblju:

Temperature zraka mjerene u ljetnom razdoblju neposredno ispod pokrovnog materijala dosežu do nevjerojatnih 100°C. Pokrovni materijal (crijep i sl.) ima svojstvo akumulacije (sakupljanja) topline, i on tu toplinu predaje u okolni prostor - potkrovlje. Prirodno strujanje zraka (propuh) koje se ostvaruje izvedbom ventilirajućeg sloja krova izbacuje neprestano taj višak topline izvan prostora potkrovlja.

Kod sanacije postojećih krovova, nakon izvedbe ventiliranog krova, u usporedbi sa prethodnim stanjem - običnim tavanskim prostorom koji ima samo letve i pokrov, a bez dodatne ugradnje bilo kakvih toplinskih izolacija, temperatura zraka u potkrovlju će se tokom ljeta sniziti za 5° do 10°C.

U zimskom razdoblju:

Toplinske izolacije koje nam štite stambena potkrovlja funkcioniraju (rade svoj posao i čuvaju nas od niskih vanjskih temperatura) samo onda kada su potpuno suhe. Za vrijeme zimskog (vlažnog) razdoblja povećana je apsorpcija (upijanje) vlage iz zraka u toplinsku izolaciju, pokrovni materijal i drvene elemente krova.

Prirodno strujanje zraka u ventiliranim krovovima neprestano isušuje toplinsku izolaciju izbacivanjem vlage iz prostora ispod crijepa, te na taj način sprječava hvatanje vlage, kondenzaciju i stvaranje leda sa donje strane pokrova (crijep i sl.), na slojevima hidroizolacije kao i na svim površinama drvene konstrukcije krova.

Izvedbom ventiliranog krova uz pravilnu primjenu svih ostalih elemenata krova (nosiva konstrukcija, pokrovni materijal, građevinska limarija, toplinska izolacija, parna zapreka, paropropusna - vodonepropusna folija i sl.), te uz pažljivo (znalačko) rješenje svih detalja, razdoblje trajanja konstrukcije i svih materijala se znatno produžuje, potkrovlje ostaje suho i toplo, a život u njemu ugodan i zdrav.

MAKOTER – krovopokrivačko građevinski obrt neprestano prati promjene i poboljšanja u širokoj ponudi kod proizvođača krovnih pokrova.
Sustavno surađujemo dugi niz godina s velikim brojem proizvođača krovnih pokrova.
Naši majstori svake godine odlaze na seminare i tečajeve koje organiziraju renomirane tvrtke iz ove branše.
Imate li kakvih pitanja u vezi krovnih pokrova slobodno se obratite i rado ćemo vam odgovoriti.

Vladimir Makoter, ing.građ.

Copyright © 2004 Makoter krovopokrivačko-građevinski obrt.
Sva prava pridržana.